Dit kan plaatsvinden bij de introductie van nieuwe materialen of services, maar ook periodiek na implementatie om te blijven monitoren en optimaliseren.
Enkele voorbeelden van testpanels in de praktijk:
- App: enkele Patient Experts of patiënten testen een app gedurende enkele weken of maanden om de gebruiksvriendelijkheid en volledigheid te testen.
- Remote monitoring: een groep patiënten kan testen of ze thuis overweg kunnen met het toestel en suggesties geven over hoe de instructie of begeleiding verbeterd kunnen worden.
- Mystery patients: Een groep patiëntexperts test een specifieke dienstverlening en beoordeelt deze aan de hand van vooraf vastgelegde criteria. Door deze objectieve metingen ontstaat een helder beeld van de patiëntbeleving en verbeterpunten. Dit concept is vergelijkbaar met mystery shopping in de retailsector, waarbij klanttevredenheid en servicekwaliteit worden geëvalueerd.
- Toegankelijkheidsonderzoek: Patiënten testen de bereikbaarheid van het ziekenhuis door op verschillende tijdstippen en via diverse communicatiekanalen – zoals telefoon, e-mail en de website – contact op te nemen. De resultaten bieden een objectieve maatstaf voor de toegankelijkheid van de zorginstelling en kunnen leiden tot concrete verbetervoorstellen voor de communicatie en dienstverlening.
- Evaluatie van informatiemateriaal: Een patiëntenpanel beoordeelt brochures, folders en online informatie op aspecten zoals duidelijkheid, leesbaarheid en begrijpelijkheid. Deze feedback wordt meegenomen in de ontwikkeling en optimalisatie van patiëntgerichte communicatie. Dit is uitgewerkt in de dienst patiënteninformatie en -educatie