Wat doet een Patient Expert?
Patient Experts kunnen door hun vereniging worden ingezet om patiënten en hun familie te woord te staan en te begeleiden of om als vertegenwoordiger van de organisatie te worden ingezet in projecten met ziekenhuizen, bedrijven, overheidsdiensten, academische onderzoeksgroepen, enz.
Hierdoor kan de slagkracht van hun vereniging vergroten, en kunnen ze de ervaring en kennis gebruiken van de Patient Expert om het voor alle patiënten beter te maken.
Wat doet een Patient Expert niet?
De Patient Expert heeft geen medische, wetenschappelijke of juridische functie. Tijdens de opleiding wordt hier sterk op gehamerd. De Patient Experts krijgen les over o.a. het Koninklijk Besluit van 10 november 1967 over de uitoefening van gezondheidsberoepen: “Niemand mag de geneeskunde uitoefenen die niet het wettelijk diploma bezit van doctor in de genees-, heel- en verloskunde, dat werd behaald in overeenstemming met de wetgeving op het toekennen van de academische graden en het programma van de universitaire examens”. Ze krijgen ook heel duidelijk te horen dat een Patient Expert geen erkend gezondheidsberoep is. Ze beperken zich tot het bijstaan van andere patiënten met praktische tips, eventueel met het voorbereiden van vragen voor de volgende consultatie, het
opvangen van signalen of ze verwijzen patiënten door naar gespecialiseerde zorg (diëtist, psycholoog,
kinesitherapeut, …).
Lees hier het volledige charter van de Patient Expert.