Francis Van der Auwera studeerde in 2023 af als Patient Expert, als lid van Diabetes Liga. Sinds hij zijn certificaat op zak heeft, heeft zijn activiteit als vrijwilliger in het ziekenhuis een nieuwe wending gekregen.

Francis Van der Auwera: “Ik ben al 13 jaar vrijwilliger in het UZA op de dienst orthopedie. Als persoon met diabetes was het niet toegelaten om vrijwilliger te zijn op de dienst diabetologie, noch op de dienst cardiologie, omwille van mijn bypasses en stents, en op de dienst nefrologie omwille van mijn chronische nieraandoening. Ze willen vermijden dat je te veel vanuit je eigen verhaal spreekt en niet in het algemeen belang van de patiënten.

Nu ik Patient Expert ben, is dit absoluut geen probleem meer. Ik mag nu wel op de dienst diabetologie staan als “DiaBuddy”, om patiënten die het (mentaal) moeilijk hebben, bij te staan.

Het voorbije jaar ben ik al regelmatig gaan praten met bedrijven, ziekenhuizen, apothekersverenigingen en pharmabedrijven om het perspectief van de patiënt onder de aandacht te brengen. Ik ben ook al geïnterviewd door 3 kranten en door de lokale televisie. Daarnaast heb ik ook deelgenomen aan de driedaagse van de International Diabetes Federation waar 21 landen vertegenwoordigd waren. Het was heel verrijkend om in gesprek te gaan met patiënten, psychiaters en dokters. Ik merk dat de medische wereld steeds meer open staat om naar het verhaal van de patiënt te luisteren, maar er is nog een lange weg te gaan. Vooral op politiek vlak is het moeilijk om mensen te overtuigen van het belang van preventie.

Het vrijwilligerswerk heeft me na mijn pensioen een nieuw doel in mijn leven gegeven. Nu dit als Patient Expert nog meer gericht is op mijn eigen ziekte voel ik me meer betrokken en meer gemotiveerd. Ik probeer mezelf ook nog steeds bij te scholen om de ziekte beter te begrijpen. Ik kijk uit naar nog vele boeiende projecten als Patient Expert!”

Francis Van der Auwera