Opleiding

Het Patient Expert Center leidt patiënten op tot Patient Experts in hun eigen ziektedomein. De opleiding omvat een algemeen en een ziektespecifiek deel. De opleiding is gratis en duurt een 40-tal uur, gespreid over zes maanden. De lessen zijn meestal op maandagavond in het Nederlands en op dinsdagavond in het Frans. De opleidingen zijn virtueel, maar kunnen indien gewenst ook gebundeld worden in fysieke bijeenkomsten.


Kom ik in aanmerking?

Opleiding
Type 1

Algemene opleiding

Het eerste deel van de opleiding bestaat uit het begrijpen van de organisatie van onze gezondheidszorg en de rol van de Patient Expert: de verantwoordelijkheden en de aangeboden diensten, de ontdekking, ontwikkeling en goedkeuring van geneesmiddelen, de rechten van de patiënt, de psychologie van de patiënt, de rol van de Patient Expert naast zorgbeoefenaars, de geloofwaardigheid van informatiebronnen, enz.

+
Algemene opleiding
Ziektespecifieke opleiding
Type 2

Ziektespecifieke opleiding

De ziektespecifieke opleiding bestaat uit een wetenschappelijke basis gevolgd door een aantal lessen over het leven met de ziekte en de rol van de patiëntenvereniging. De lessen worden gegeven door specialisten en door de vertegenwoordigers van de verschillende patiëntenverenigingen.

+
Type 3

Specialisatiemodules

Naast onze basisopleiding organiseren we extra specialisatiemodules voor onze Patient Experts. Dit kan gaan om zowel verplichte opleiding of optionele opleidingsmodules.

+
Specialisatiemodules

Onze sprekers

De lessen worden gegeven door specialisten en door de vertegenwoordigers van de verschillende patiëntenverenigingen. Onze pool van sprekers bestaat uit meer dan 100 deskundigen.

Michaël Somers

Michaël Somers

Michaël Somers werkt momenteel op de IBD-kliniek van de afdeling gastro-enterologie en hepatologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

+
Bep Keersmaekers

Bep Keersmaekers

Bep Keersmaekers is werkzaam als IBD-psycholoog in het UZ Leuven. Ze richt zich zowel op klinisch werk met patiënten als op onderzoek naar de behandeling en preventie van psychopathologie bij patiënten met IBD.

+
Sophie Claeys

Sophie Claeys

Als lid van het bestuur van de Belgian IBD Nurses and Study coordinators association (BINAstoria), is Sophie Claeys verantwoordelijk voor de communicatie en de link met patiëntenvereniging CCV-vzw.

+
Prof Filip De Keyser

Prof Filip De Keyser

Prof Filip De Keyser (°1959) is reumatoloog met ruime praktijkervaring (Praktijk 10A te Maldegem). Hij doceerde gedurende 20 jaar aan de UGent en stond als stichtend voorzitter aan de wieg van het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek.

+
Prof. Dr. Edgard Eeckman

Prof. Dr. Edgard Eeckman

Prof. Dr. Edgard Eeckman is medeoprichter en voorzitter van de vzw Patient Empowerment.

+
Mariangela Fiorente

Mariangela Fiorente

Mariangela Fiorente werkt momenteel als onderzoeker aan op het gebied van gezondheidsbevordering.

+
Stefan Gijssels

Stefan Gijssels

In 2016, nadat hij hersteld was van uitgezaaide darmkanker, werd Stefan Gijssels patiëntenvoorvechter en freelance adviseur gezondheidsbeleid. Sinds januari 2021 is Stefan voorzitter van het Patient Expert Center.

+
Delphine Heenen

Delphine Heenen

Delphine Heenen is stichtster en gedelegeerd bestuurder van de stichting KickCancer.

+
Marnix Kint

Marnix Kint

Marnix Kint is CEO van Reflexy bvba, Data Protection Officer Services

+
Anja Marchal

Anja Marchal

Anja Marchal (°1977) werkt sinds 2015 deeltijds als maatschappelijk werker en Certified Return To Work Coördinator bij ReumaNet vzw.

+
Prof. Dr. Harald Peeters

Prof. Dr. Harald Peeters

Prof. Dr. Harald Peeters werkt sinds 2013 als gastro-enteroloog in het AZ St-Lucas in Gent.

+
Dr Lieven Pouillon

Dr Lieven Pouillon

Dr. Pouillon is gastroenterologist aan het Imeldaziekenhuis in Bonheiden.

+
Prof. Dr. João Sabino

Prof. Dr. João Sabino

Prof. Dr. João Sabino is assistent-professor aan de KU Leuven (Leuven, België) en staflid van de afdeling Gastro-enterologie en Hepatologie van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven sinds 2019.

+