Waarde
Aangezien patiënten de voornaamste gebruikers van een therapie zijn, is het niet meer dan logisch om patiëntenorganisaties – de vertegenwoordigers van de patiënten – te betrekken als er een probleem (onverwachte nevenwerkingen, stock-outs, geruchten, …) is met een therapie.
Een plan klaar hebben dat alle betrokkenen informeert en betrekt om zo eenduidig en helder mogelijke informatie aan de patiënten te geven, voorkomt paniek, tegenstrijdige informatie en suboptimale behandeling. Patiëntenorganisaties leveren inzicht in de realiteit van de patiënt (bv. bezorgdheden over voorgestelde wijzigingen), zorgen voor een soepelere communicatie met de patiëntenpopulatie en faciliteren een betere acceptatie van de alternatieven.
Dit kan reputatieschade voor het bedrijf helpen voorkomen en de algehele levenskwaliteit van de patiënten verbeteren.
Hoe gaan we te werk?
Problemen met momenteel op de markt beschikbare therapieën (geneesmiddelen, hulpmiddelen …) kunnen zich voordoen bij de bedrijven die de therapie ontwikkelen (bijv. stopzetting), bij groothandelaren, zorgverleners, patiëntenorganisaties of andere belanghebbenden (bijv. voorraadproblemen, nieuwe bijwerkingen).
Ontdek hieronder de documenten die als leidraad dienen.
Documenten
Probleem-afhandeling- proces
Proces dat beschrijft hoe patiëntenorganisaties en Patient Experts betrokken kunnen worden bij het oplossen van en de communicatie over problemen met een therapie.
Probleem-afhandeling plan
Formulier dat helpt bij het opstellen van een plan om een probleem met een therapie op te lossen.