In 2016, nadat hij hersteld was van uitgezaaide darmkanker, werd Stefan Gijssels patiëntenvoorvechter en freelance adviseur gezondheidsbeleid.

Sinds januari 2021 is Stefan voorzitter van het Patient Expert Center. Hij is lid van vele (kanker)adviesraden als patiëntenvertegenwoordiger, waaronder het European Commission Initiative on Colorectal Cancer (ECICC).

Stefan Gijssels is tevens consultant en moderator op het gebied van gezondheidsbeleid, voornamelijk gericht op het patiëntgerichter en slimmer maken van gezondheidssystemen.

In 2018 was Stefan Gijssels medeoprichter van Digestive Cancers Europe, dat hij leidde tot begin 2021.

Stefan is de auteur van de “Roadmap for the Prevention and Treatment of Colorectal Cancer in Europe”, gepubliceerd in 2021 door Digestive Cancers Europe. Hij is co-auteur van de European Code of Cancer Practice, georganiseerd door de European Cancer Organisation.

Hij was vroeger actief in vele organisaties, waaronder medevoorzitter van het patiëntenadviescomité van de Europese Kankerorganisatie, medevoorzitter van de European Alliance for Value in Health en vicevoorzitter van de Belgische Raad voor Wetenschapsbeleid.